Play Store Yorum ve Yıldız Sahteciliği


            İnsanlar da akıllı telefon kullanmayan neredeyse yok gibidir. Akıllı telefonlar çoğunlukla birçok program yüklenmiş vaziyette satılır. Ekstra istediğimiz programları Google Play Store’den ya da internet sitelerindeki apk kurulum dosyalarını yükleyerek elde ederiz. Akıllı telefon kullanan kişiler Google Play Store’dan bir program indirmeden önce genellikle puanlama olarak ortalama 5 üzerinden kaç yıldız aldığına ve yorumlara bakarak indirir. Bu durum aslında gayet normal bir durumdur. Çünkü; programın iyisi yıldızı yüksek ve yorumları iyi olmasından anlaşılır. Son zamanlarda insanlar bunun sahteciliğine başvurmaya başladı. Nasıl mı? Gerçekten 5 yıldızı ya da 4 yıldızı dahi hak etmeyen programların Google Play Store’da yüksek puana sahip olduğunu görürüz. Yorumları da gayet iyi olduğunu görürüz.


            Bu konuda bir araştırma yaptım. Bu işi yapan bazı internet siteleri mevcut olduğunu gördüm. Hatta bazı akıllı telefon aplikasyonları da mevcuttur. Bizzat bu aplikasyonlardan birini denedim. Şöyle ki: uygulamayı indirdim. Tabi bu program da internetten kolay para kazanma uygulaması olarak sunulmuş bir programdır. Nasıl olduğu anlatayım. Örneğin; para kazanmak için 100’er kişilik 50’şer kişilik listeler var. Katılım sayısına ulaştıktan sonra listeler kalkıyor. Ben de bir listeye katıldım. Benden bir programı indirmemi ve 15 gün boyunca telefonumda kalmasını istiyor. 15 günün sonunda puanlamada 5 yıldız vermemi istiyor. Yorumlar kısmına da, bana baştan vermiş oldukları bir sürü şablon kelime ve cümlelerin içerdiği uzun uzadıya övücü yorumlar yazmanı istiyor. Bunları yaptığın takdirde 15 günün sonunda bakiyene 10-100 kuruş arasında para birikiyor. Bu para da 10 ya da 20₺ olunca sana devrediliyor. Aslına bakarsan kolay para kazanma yöntemi. Ama hiç dürüstçe gibi gelmedi bana. Kimsenin emeğini kötülemek istemem. Ama hazırladığın program başarılı değilse insanları böyle kandırmanın ve prim yapmanın ne gereği var?
            Böyle yapılınca o programın puan ortalaması artar. Play Store’da arama yapılınca en üstte çıkar. Tıklarsın yorumlarda iyi olunca indirirsin.  Böylelikle daha fazla indirme olur ve yapımcısına prim sağlar. Dürüstçe mi? Bir programdan dürüstçe prim yapmak istiyorsan internet sitelerine reklam verirsin. Ya da gerçekten yaptığın program başarılıysa kendi kendine prim sağlar zaten.
            Böyle bir yazıyı yazma gereksinimini kendime bir borç bildim. Uzun zamandır yazmayı planladığım bir yazıydı. Derdim insanları bilinçlendirmek. Böyle yapanlar vicdanen rahatsız olmuyorlarsa ne diyeyim. Kimseye de mi güvenilmeyecek. Ne oldu bize böyle? Bir program indireceksem artık yorumlara da, puan ortalamasına da inanmıyorum. Gerçekten hilesiz bu işi yapan programcılar mağdur olur. Bu işi dürüst yapanla yapmayanı ayırt edemez hale geldik. 

   Sonuç olarak Google Play Store'daki yıldızlara ve yorumlara güvenmeyin. Dürüstlük elmas gibidir, aydınlıkta daha çok parlar ve değeri daha çok belli olur. Sahih bir hadiste “Bizi aldatan bizden değildir.” der. Başka söze gerek yok.
           

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski