İstasyondan Yakıt Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ülkemizde ortalama 13 bine yakın akaryakıt istasyon bulunmaktadır. İstasyonlardan alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz onu konu alacağım. İstasyonda pompaya yanaştığınızda uyulması gerekenler; motoru stop etmek, cep telefonuyla konuşmamak, sigara ve ateşle yaklaşmamaktır. 

Neden motoru durdurmalıyız?


Pompaya yanaştığınızda aracınız Benzinli veya LPG'li ise motoru stop ediniz. Nedeni, motoru stop etmezseniz aracınıza Benzin ya da LPG girerken ister istemez benzin uçacağından veya motorunuzda ki benzin hortumundaki sızıntıdan dolayı motorunuzda elektrik kaçağı nedeni ile mili saniyelik bir zamanda parlama yada yanma olma ihtimali yüksektir. Motoru stop etmemiz şart. Hatta kaçak olma ihtimali varsa teyp bile kapatılmalı. Mazotlu araçlarda motoru stop etmeseniz de olur. Çünkü mazotun tutuşma sıcaklığı 650-750 derece iken benzin 270-280 derecede tutuşur. Yani mazotun tutuşması daha zor. 

Neden cep telefonu ile konuşmamalıyız?

Yakıt verirken cep telefonlarının Benzin veya Gazları ateşleyebilme potansiyeli bulunmaktadır. Cep telefonlarının açılması veya çalması sonucu yaydıkları dalga ateşe sebebiyet verecek küçük bir kıvılcımın oluşması için yeterli enerji üretir. Yangına neden olan, Benzinden ve Gazlardan çıkan buharların statik elektrik yükleriyle birleşmesidir. Eskiden telefonların arkasına yapıştırdığımız stickerlar vardı. Birisi arayınca radyo dalgasıyla yanardı. Yani cep telefonuyla konuşulmayacak. Mazotlu araçlarda problem olmaz. Benzinli araçlarda daha tehlikelidir. 

Sigara içilmesi neden yasak?

Sigaranın ucundaki köz ortalama 700 derecedir. Benzinin ve LPG'nin uçucu buharından dolayı sigarayla yanma ve parlama durumu vardır. Mazotun uçucu özelliği olmamasından böyle bir risk yoktur. Sigara közü mazota düşerse yanma ihtimali var sadece. Ateşle yaklaşma ile ilgili diyecek bir şey yok. Asla ateşle hiçbir yanıcı sıvının ya da gazın yanına yaklaşmamak gerekiyor. 

Statik elektrikten parlama veya patlama

Giydiğimiz elbise araba koltuğuyla sürtünmeden dolayı üzerimizde elektrik yüklenmesi olur. Siz arabadan uzaklaştıktan sonra Benzin ya da LPG yüklemesi yaptırabilirsiniz. Arabadan inmeden doluma başlarsanız siz indiğiniz anda Benzin ya da LPG buharı statik elektrikle etkileşime geçerek parlama ve yanma ihtimali vardır. Mazotlu araçlarda böyle bir tehlike olma riski çok azdır. 

Eksik litreli yakıt almayın!


Öncelikle araç deponuzun kaç litre aldığını bilin. Ortalama +2 litre fazla da alabilir. Çünkü; araç deposuyla dolum ağzı arasındaki dolum borusu o kadar alabilir. Bu dediğim kamyonlar için geçerli değil. Onlara doğruca dolum olur. 

Araba dolumu deponun giriş kısmı

Kamyon deposu

Bu dediğim belki gereksiz bilgi gibi gelebilir. Ama istasyonlarda bundan dolayı münakaşa yaşanabiliyor. Depoyu doldurduğunda aracın depo hacminden fazla (+2 litre fazla olabilir) yakıt girmemesi gerekir. Depo hacminin eksiğinden fazla yakıt girdiği gözükürse yakıt pompası size yakıtı eksik veriyordur. Yani uyanık olmak lazım.  Yakıt fişi almayı unutmayın ve bu bir kanıttır. 

Petrol İstasyonları çok tehlikeli sınıfına giriyor. Kaza bir hataya bakar. Belki bu bilgiler gereksiz gelebilir. Ama hayat kurtarır. 


3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski